Toimeentulotuki – miten se toimii?
Taloudellinen ahdinko voi yllättää kenet tahansa. Äkillinen sairastuminen, työkyvyttömyys, työttömyys, konkurssi, läheisen kuolema tai mielenterveyden horjuminen voivat johtaa tilanteisiin, joissa raha-asioista huolehtiminen ei ole päällimmäisenä mielessä.
Suomalaisessa sosiaalitukijärjestelmässä on onneksi useita auttamiskeinoja. Toimeentulotuki on niistä viimeinen. Ennen toimeentulotuen hakemista on hyvä selvittää, voitko saada muita Kelalta haettavia etuuksia.
Mitä toimeentulotuki tarkoittaa?
Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo sekä edistää itsenäistä selviytymistä. Toimeentulotuen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo. Toimeentulotukea haetaan Kansaneläkelaitokselta (Kela).
Toimeentulotukilaki
Suomen lain mukaan toimeentulotukeen on oikeus jokaisella tuen tarpeessa olevalla, joka ei voi saada toimeentuloa ansiotyöllä, yrittäjätoiminnalla, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloista tai varoista, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla.
Kuka voi saada toimeentulotukea?
Perustoimeentulotukea voi saada Suomessa asuva tai vakinaisesti oleskeleva henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.
Kelan mukaan toimeentulotuki on tarkoitettu myös niille, joita elatusvelvollinen ei pysty elättämään. Elatusvelvolliselta saatava elatus on ensisijainen toimeentulon lähde perustoimeentulotukeen verrattuna. Aviopuolisot ja rekisteröidyn parisuhteen osapuolet ovat velvollisia elättämään toisiaan. Elatusvelvollisuus päättyy, jos avioero astuu voimaan tai rekisteröity parisuhde purkautuu. Vanhempien velvollisuus on elättää lastaan siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta.
Mitä toimeentulotuki kattaa?
Perustoimeentulotuki on tarkoitettu välttämättömiin arjen menoihin. Sen tulisi kattaa vähintään:
ruoka
vaatteet
asuminen
vähäiset terveydenhuoltomenot (esim. itsehoitolääkkeet)
henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta aiheutuvat menot
paikallisliikenteen käyttö
puhelimen ja tietoliikenteen käyttö
harrastus- ja virkistystoiminta
muut vastaavat henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.
Perustoimeentulotukea voi saada myös esimerkiksi julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuihin ja matkakuluihin.
Mihin saa harkinnanvaraista toimeentulotukea?
Toimeentulotukea voidaan myöntää harkinnanvaraisena esimerkiksi silloin, kun sen voidaan katsoa edistävän henkilön itsenäistä selviytymistä. Asiakkaalle saatetaan maksaa toimeentulotuen lisäksi sosiaalityöntekijöiden välttämättömäksi katsomia hankintoja, jotka liittyvät esimerkiksi asunnon kalustamiseen tai välttämättömiksi katsottujen kodinkoneiden hankintaan.
Mitä tarkoittaa ehkäisevä toimeentulotuki?
Kunnat voivat myöntää perustoimeentulotuen lisäksi ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea. Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on estää syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää, jos hakijalla on erityistarpeita, esimerkiksi vaikea sairaus tai pitkäaikainen toimeentulotuen tarve.
Mihin voi saada täydentävää toimeentulotukea?
Voit saada täydentävää toimeentulotukea, jos saat jo perustoimeentulotukea, mutta tarvitset lisätukea esimerkiksi kodin perustamiseen, vauvan tarvikkeisiin, lasten harrastuksiin tai opiskelutarvikkeisiin.
Ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea, jos taloudellinen tilanne heikkenee yllättäen ja merkittävästi, mikä vaarantaa sinun ja perheesi sosiaalista turvallisuutta ja itsenäisyyttä.
Miten toimeentulotuki lasketaan?
Kela tekee tuloistasi, varoistasi ja menoistasi laskelman. Perusosa lasketaan mukaan menoihin. Laskelman avulla selviää, kuinka paljon voit saada perustoimeentulotukea.
Tuen määrä saadaan siten, että tuloista ja varoista vähennetään menot, joihin voi saada toimeentulotukea. Siihen vaikuttaa muun muassa perheen koko, varallisuus sekä muut saamasi etuudet ja tuet.
Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, arvioi laskurin avulla, onko sinulla tai perheelläsi oikeus toimeentulotukeen ja paljonko voitte sitä saada.
Näin haet toimeentulotukea – huomioi liitteiden määrä!
Mene Kelan sivuille ja täytä sähköinen hakemus. Huomioithan, että toimeentulotukihakemukseen tarvitaan useita eri liitteitä. Niitä ovat mm.
Pankin tiliotteet tai verkkopankin tiliotteet alkuperäisinä kaikista pankkitileistä kaikista pankkitileistä (myös ulkomaisista) kahdelta viimeiseltä kuukaudelta hakijalta ja kaikilta perheenjäseniltä.
Viimeisin vahvistettu veroehdotus tai verotuspäätös erittelyosineen, veroviranomaisen tai ulosottoviraston tosite veronpalautuksen ulosmittauksesta.
Työssäkäyvien henkilöiden palkkalaskelmat kahdelta viimeiseltä kuukaudelta.
Päätökset ja viimeiset maksuilmoitukset muista tuloista: eläkkeet, työttömyysturva, äitiys- tai vanhempainraha, sairauspäiväraha, asumistuki, kotihoidontuki, elatustuki, elatusapu, opintotuki, yms. tulot sekä viimeisin toimeentulotukipäätös, mikäli olette muuttanut toisesta kunnasta.
Työttömältä henkilöltä tosite työnhakijana olosta sekä mahdollinen työvoimapoliittinen lausunto sekä selvitys viimeisestä työsuhteesta esimerkiksi työtodistus.
Opiskelijalta päätökset opintotuesta ja opintolainasta sekä opiskelutodistus, tosite opintolainan nostamisesta ja opintosuoriteote ja alle 21-vuotiaan opiskelijan osalta selvitys vanhempien antamasta taloudellisesta tuesta ja osallistumisesta opiskelukustannuksiin.
Vuokrasopimus, vuokranmaksuerittely, kuitti maksetusta vuokrasta tai vastikelasku, jossa on eritelty yhtiövastikkeen ja mahdollisen rahoitusvastikkeen osuudet.
Tositteet muista asumiskuluista, esimerkiksi erääntyvä sähkölasku, kotivakuutuksen vakuutuskirja ja erääntyvä lasku, vesilasku, jätelasku, kiinteistövero.
Pankin tosite asuntolainan määrästä ja lyhennyssuunnitelma, josta käy ilmi kuukausittainen korko.
Vailla vakinaista asuntoa olevalta kirjallinen selvitys osoitteista, joissa oleskelee.
Maksetut päivähoitomaksut ja muut lapsen tai koululaisen hoitomaksut.
Lapsen huolto-, tapaamis- ja elatussopimus ja kuitit maksetuista elatusmaksuista.
Tositteet ajankohtaisista terveydenhoitomenoista ja sairauskuluista.
Paljonko perustoimeentulotuki on?
Toimeentulotuen perusosan määrät säädetään toimeentulotukilaissa. Määriä tarkistetaan vuosittain kansaneläkeindeksin mukaan.
Vuonna 2023 toimeentulotuen perusosat ovat:
Perusosa (euroa/kk) | |
---|---|
Yksin asuva, lapseton | 555,11 |
Yhteistaloudessa asuva yli 18-vuotias | 471,84 |
Yksinhuoltaja | 632,83 |
Vanhempiensa tai vanhempansa luona asuva yli 18-vuotias | 405,23 |
10–17-vuotias sisarussarjan 1. lapsi | 421,88 |
10–17-vuotias sisarussarjan 2. lapsi | 394,13 |
10–17-vuotias sisarussarjan 3. lapsi ja sitä seuraavat | 366,37 |
Alle 10-vuotias sisarussarjan 1. lapsi | 383,03 |
Alle 10-vuotias sisarussarjan 2. lapsi | 355,27 |
Alle 10-vuotias sisarussarjan 3. lapsi ja sitä seuraavat | 327,51 |
Mitä muita tukimuotoja on olemassa?
Toimeentulotuki on viimesijainen tuki ja sen määrään vaikuttavat kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat, mukaan lukien sosiaalietuudet (esimerkiksi Kelasta, työeläkevakuutuksesta tai työttömyyskassasta).
Toimeentulotuen viimesijaisuus tarkoittaa sitä, että sinun pitää hakea ensin muut tuet, joihin olet oikeutettu. Ensisijaisia Kelan tukia ovat esimerkiksi työttömyysturva, asumistuet, eläkkeet, opintotuki, vanhempainpäiväraha, sairauspäiväraha, kotihoidontuki ja elatustuki. Perheen lapsista vanhemmille maksetaan lapsilisää.
Myös seurakuntien diakoniatyöllä on mahdollisuus avustaa taloudellisesti akuutissa hätätilanteessa. Talousongelmissa on hyvä ottaa aina ensin yhteyttä kunnan sosiaalitoimistoon tai velkaneuvojaan.
Useissa seurakunnissa järjestetään myös kaikille avoimia yhteisen pöydän ruokailuja, aamiaistapaamisia ja kahvihetkiä. Osassa seurakuntia järjestetään lisäksi elintarvikejakotilaisuuksia, osassa ruokapaketit toimitetaan pyydettäessä kotiin.
Hallitus kaavailee muutoksia toimeentulotukeen
Hallitusohjelmassa esitetään vuodelle 2024 useita muutoksia sosiaaliturvaan. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee hallituksen esitykset, ja sen jälkeen ne käsitellään eduskunnassa.
Toimeentulotukeen on valmisteilla hallituksen esitys, jonka mukaan asumismenojen huomioimista tuessa selkeytetään ja tiukennetaan. Muutos tulisi voimaan vuoden 2024 aikana. Tarkempi aikataulu varmistuu, kun esityksen valmistelu etenee.