Mikä on lyhennysvapaa?
Lyhennysvapaa on lainan lyhennyksestä otettava väliaikainen tauko. Sen aikana ei lyhennetä ollenkaan pääomaa, vaan maksetaan pelkkiä korkoja. Lyhennysvapaan pituus vaihtelee luotonmyöntäjäkohtaisesti, joten siitä voi tiedustella suoraan lainan myöntäneeltä luotonmyöntäjältä.
Jos lyhennysvapaa tulee tarpeeseen liian suuren maksuerän vuoksi, ja tuntuu, ettet selviä kuukausilyhennyksistä, kannattaa kääntyä luotonmyöntäjän puoleen ja tiedustella mahdollisuutta maksusuunnitelman muutokseen. Tällaisessa tilanteessa voi harkita kuukausierän pienentämistä ja takaisinmaksuaikataulun pidentämistä, jos tuntuu, ettei lainan lyhennyksestä selviä arjen muiden kulujen vuoksi.
Miten lyhennysvapaa toimii?
Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan pelkkiä korkoja, joten siitä voi olla väliaikaisesti iso helpotus kulujen pienentämisessä. Mahdollisuutta hyödynnetäänkin muuttuneessa elämäntilanteessa tai äkillisen kuluerän ilmaantuessa. Mielenrauhaa voi hankkia myös Zmartan tarjoamalla tuloturvavakuutuksella, jonka tarkoituksena on turvata lainan takaisinmaksua työttömyyden tai yli 30 päivän yhtäjaksoisen sairasloman aikana.
Lainan lyhennys jatkuu lyhennysvapaan jälkeen. Lainan lyhennys saattaa nousta, mikäli takaisinmaksusuunnitelmaa ei muuteta. Jos haluat pitää kuukausilyhennyksen samansuuruisena kuin ennen lyhennysvapaata, voit neuvotella luotonmyöntäjän kanssa uudesta maksuaikataulusta.
Milloin lyhennysvapaa on hyödyllinen?
Lyhennysvapaa on kätevä vaihtoehto joustavuutensa ansiosta. Jos tulotaso laskee väliaikaisesti, lyhennysvapaata kannattaa harkita. Esimerkiksi vanhempainvapaan aikana tulot voivat laskea merkittävästi väliaikaisesti, joten tauko lainan lyhennyksissä voi olla varteenotettava vaihtoehto. Esimerkiksi äkillinen sairastuminen, työttömyys tai avioero voivat olla niin ikään tilanteita, joissa kannattaa miettiä lyhennysvapaata.
Lyhennysvapaasta tulee sopia yhdessä luotonmyöntäjän kanssa eli lainanlyhennyksiä ei tule vain jättää maksamatta. Monet luotonmyöntäjät tarjoavat mahdollisuuden lyhennysvapaan hakemiseen omilla kotisivuillaan.
Lyhennysvapaan käytöstä saatetaan periä muutosmaksu, mutta tiedon löytää luotonmyöntäjän hinnastosta tai kysymällä asiakaspalvelusta.